Connect with us

ALGEMEEN

Val dit jaar niet ten prooi aan romantiekfraude op Valentijnsdag

Gepubliceerd

op

Val dit jaar niet ten prooi aan romantiekfraude op Valentijnsdag!

Val dit jaar niet ten prooi aan romantiekfraude op Valentijnsdag!

Val dit jaar niet ten prooi aan romantiekfraude op Valentijnsdag!getty images

Het is mogelijk dat je liefde zoekt in de verkeerde gebieden.

Neem even de tijd om na te denken voordat u klikt. Het is mogelijk dat de mooie blondine in het buitenland die je schattig vindt, op zoek is naar iets meer dan alleen maar van je houden.

Met Valentijnsdag voor de deur, waarschuwen beveiligingsexperts dat internetoplichters zullen proberen te profiteren van eenzame mensen door van de gelegenheid gebruik te maken. Ze zijn niet geïnteresseerd in het stelen van harten, maar eerder in het stelen van bankrekeningen.

Oplichters die zich voordoen als geliefden op internet zijn niets nieuws. Twee decennia geleden infecteerde een virus dat bekend staat als ‘ILOVEYOU’ miljoenen computers door romantici, eenzame harten en nieuwsgierigen te misleiden om een ​​e-mailbijlage te openen die vermomd als een liefdesbrief naar hen was gestuurd.

Volgens Jon Clay, vice-president van Threat Intelligence voor het antivirusbedrijf Trend Micro, “wilden ze weten wie ze leuk vond.” Mensen willen aardig gevonden worden en ze willen bewonderd worden, daarom bestaan ​​ze.” Daardoor is het helaas een hoax die veel wordt gebruikt.”

Je zou kunnen denken dat je ongevoelig bent voor oplichting. Velen van hen volgen tenslotte een patroon dat onlogisch en grappig lijkt. Uiteindelijk vraagt ​​een oplichter die beweert in een ander land te zijn een slachtoffer uiteindelijk om geld zodat ze elkaar kunnen ontmoeten. Of misschien om een ​​noodsituatie het hoofd te bieden. Dat is iets waar je nooit voor zou vallen, toch?

Misschien, maar de Federal Trade Commission beweert dat zachtaardige consumenten vorig jaar een recordbedrag van $ 547 miljoen hebben gekregen als gevolg van romantiekzwendel, een nieuw hoogtepunt voor het bureau. In vergelijking met een jaar eerder vormden de totale verliezen een stijging van bijna 80 procent, waarbij het grootste deel van de stijging waarschijnlijk te wijten was aan mensen die tijdens de epidemie contact zochten. Veel slachtoffers werden voor duizenden dollars opgelicht, met een mediaan verlies van $ 2.400 gerapporteerd aan de Federal Trade Commission.

Volgens de Federal Trade Commission is cryptocurrency een belangrijk onderdeel geworden van romantische fraude. Cryptocurrency-verliezen bedroegen in 2018 $ 139 miljoen, met een mediaan verlies van ongeveer $ 10.000 per gebruiker.

Veel romantiekzwendel begint als phishing-e-mails die in grote aantallen naar duizenden mensen worden verzonden. Oplichters daarentegen kunnen communiceren met slachtoffers via sociale media, dating-apps en sms-berichten, volgens Bogdan Botezatu, directeur van dreigingsonderzoek en rapportage bij cyberbeveiligingsbedrijf Bitdefender.

Na onderzoek van Bitdefender is de Valentijnsdag-gerelateerde spam in de eerste week van februari zeven keer zo groot geworden, waarbij meer dan de helft van de e-mails naar ontvangers in de Verenigde Staten werd gestuurd. Onderwerpregels zoals “Oekraïense meisjes die echte liefde zoeken” en “druk je liefde voor Melania uit” zijn in het verleden waargenomen.

Last-minute consumenten moeten ook op hun hoede zijn voor oplichting. Bitdefender ontdekte een aanzienlijke toename van het aantal oplichtingsmails met betrekking tot winkelen op Valentijnsdag, vergelijkbaar met de toename van oplichtersmails die verschijnen rond andere grote winkelvakanties, zoals Kerstmis. Oplichters proberen vaak creditcardgegevens te stelen, evenals inlogwachtwoorden voor e-mail- en socialemedia-accounts, wanneer ze frauderen.

Volgens Botezatu “worden mensen wanhopig in hun zoektocht naar het perfecte cadeau.” De ontvanger kan geen cadeau geven, maar hij of zij herinnert zich dat hij iets in zijn inbox heeft ontvangen. En dan gebeurt het: ze klikken op kwaadaardige links, raken besmet en worden het slachtoffer van online fraude.”

De minder voor de hand liggende “Bespaar 15 korting op je eerste zeevruchtenbestelling deze Valentijnsdag” en de meer voor de hand liggende “Valentijnsdag komt eraan, koop cadeaus voor je vrouw of slaap op de grond is aan jou” behoorden tot de meer populaire winkelgerelateerde onderwerpregels die werden gespot door Bitdefender.

“Het is beter om voorzichtig te zijn dan jezelf te vinden zonder je spaargeld.”

Oplichting op Valentijnsdag en hoe ze te vermijden

Iedereen die contact met u opneemt via een ongevraagde e-mail, sms of telefoontje moet met argwaan worden bekeken. Zelfs als het iemand is die lokaal lijkt te zijn omdat ze lid zijn van de Facebook-groep in je buurt, geldt dit op sociale media. Ondanks dat het individu meer ‘echt’ en authentieker lijkt te zijn, is de kans groot dat hij of zij dat niet is. Bovendien, als iemand beweert zich in het buitenland te bevinden, zoals een leger of een vrouw die Rusland probeert te ontvluchten, beschouw het dan als een grote rode vlag.

Het is nooit een goed idee om geld te geven aan personen die u alleen online hebt ontmoet. Als iemand die je nog nooit persoonlijk hebt gezien geld vraagt ​​om naar de Verenigde Staten te gaan om je te ontmoeten, om medische zorg te betalen of om je te helpen bij het verwerken van een vreselijke tragedie, is het waarschijnlijk dat ze oplichterij plegen. Uw bitcoin-portemonneesleutels en de meeste persoonlijke informatie, zoals uw burgerservicenummer, lopen het risico op dezelfde manier te worden gestolen.

Mensen die je via dating-apps ontmoet, moeten voorzichtig worden behandeld. Beperk de hoeveelheid persoonlijke informatie die u op deze sites deelt tot een absoluut minimum. Botezatu adviseert om nooit je huisadres op te geven of een profielfoto te gebruiken die je ergens anders hebt gebruikt. Cybercriminelen of stalkers kunnen het gebruiken om een ​​omgekeerde zoekopdracht uit te voeren en uw andere sociale-mediapagina’s te ontdekken, die hen meer informatie over u kunnen geven dan u zou willen delen over uw werk- of thuislocatie. Zorg er daarentegen voor dat je je opdrachten afmaakt.

Trending