VIDEO
Ondertussen bij Kanaalkade in Alkmaar dit weekend (video)

In Nederland wordt het steeds lastiger om een betaalbaar hotel te vinden. Wat vroeger een spontaan weekendje weg of een voordelig zakentripje was, is tegenwoordig al snel een flinke aanslag op je portemonnee. De reden? Inflatie. Die stille geldvreter die ongemerkt steeds meer grip krijgt op ons dagelijks leven, drukt inmiddels ook zijn stempel op de hotelprijzen. En niet zo’n beetje ook. Waar je een paar jaar geleden nog met een gerust hart een kamer kon boeken zonder je zorgen te maken over torenhoge tarieven, is dat tegenwoordig wel anders.
Inflatie zorgt ervoor dat alles duurder wordt – van je koffie tot aan je hotelovernachting. In de horeca, en met name in de hotelsector, komt dit extra hard aan. Hotels moeten namelijk steeds hogere kosten dekken om überhaupt te kunnen blijven draaien. Denk aan energierekeningen die in de wintermaanden door het dak gaan. In een land als Nederland, waar de temperatuur ’s winters flink kan dalen, draaien de verwarmingssystemen op volle toeren. En dat kost geld. Veel geld. Tel daarbij op dat ook de elektriciteit, gas en zelfs waterprijzen gestegen zijn, en je begrijpt waarom een kamer ineens tientallen euro’s duurder is dan vorig jaar.
Maar energie is slechts het begin. Personeelskosten zijn de volgende factor. Medewerkers in hotels – van schoonmakers tot receptionisten – hebben ook te maken met stijgende kosten voor boodschappen, huur en vervoer. Om goed personeel vast te houden, moeten hotels dus meer betalen. Het alternatief? Slechtere service, langere wachttijden of – in het ergste geval – gesloten deuren. En dat wil geen enkele hotelier riskeren. De loonkosten worden daarom doorberekend in de prijs van de kamer. Simpel, maar voor de klant steeds pijnlijker merkbaar.
En dan hebben we het nog niet gehad over de stijgende prijzen van producten en diensten die cruciaal zijn voor een hotelervaring. Ontbijtjes die ooit in de kamerprijs inbegrepen waren, kosten nu ineens extra. De croissant is niet alleen kleiner, maar ook duurder. Schoonmaakmiddelen, linnengoed, koffie, thee, toiletpapier – het lijkt allemaal peanuts, maar op jaarbasis gaat het om forse bedragen. Veel van deze artikelen komen van ver, en met de toenemende wereldwijde transportkosten (denk aan stijgende brandstofprijzen en verstoringen in de toeleveringsketens) lopen de rekeningen verder op.
Hotels zitten daardoor klem. Ze kunnen niet anders dan die stijgende kosten doorberekenen aan hun gasten. Want winst maken blijft voor elk bedrijf essentieel, ook in de hospitality-industrie. Het gevolg is dat de klant meer betaalt, en dat er steeds vaker wordt gezocht naar goedkopere alternatieven. Denk aan vakantiehuizen, short-stay appartementen of zelfs kampeeropties. Wie een beetje handig zoekt, weet dat er nog wel degelijk opties zijn – maar ze worden wel steeds schaarser.
En dan zijn er natuurlijk nog de creatievelingen, die écht geen zin hebben om mee te spelen in het spelletje van inflatie. Neem bijvoorbeeld twee gasten uit Alkmaar, die onlangs in het nieuws kwamen met een wel heel eigenzinnige oplossing voor het hotelprobleem. Waar anderen simpelweg diep in de buidel tasten of afzien van een overnachting, besloten deze twee kerels om hun eigen manier te vinden om onder die torenhoge kamerprijzen uit te komen.
