Connect with us

ALGEMEEN

Geïrriteerd raken door andermans gekauw is een echte psychiatrische aandoening

Gepubliceerd

op

Wel eens in een restaurant gezeten waar je bijna kwaad werd door het geluid van mensen die slurpend hun soep drinken?

Of misschien wel een collega die altijd van die onsmakelijke geluiden maakt tijdens het nuttigen van zijn lunch…Waarschijnlijk herken jij vast wel zo’n soortgelijke situatie.

Wel een gehoord van misofonie? Als jij je irriteert als iemand weer eens luidruchtig chips aan het eten is, is de kans groot dat jij aan deze zogenoemde psychiatrische stoornis lijdt.

Misfonie zorgt ervoor dat jij een hekel hebt aan geluiden die met eten en drinken te maken hebben. Maar ook herhaaldelijk klikken met een pen of of luidruchtig ademen kan je onder deze stoornis scharen.

In 2001 werd misfonie voor het eerst genoemd. Een eerder rapport in Current Biology laten diverse scans van mensen zien die eraan lijden veranderingen zien in hersenactiviteit als een soortgelijk geluid werd gehoord.

Wie aan deze aandoening lijdt, heeft een afwijking in hun emotionele besturingsmechanise waardoor de hersenen het signaal van irritatie afgeven. Hierdoor neemt de hartslag toe en beginnen mensen met zweten.

Klinkt allemaal niet als een pretje, dus een volgende keer wanneer je jezelf betrapt op smakken of smullen, denk dan eens na over de mensen die moeten leven misfonie. Irriteer jij jezelf altijd dodelijk aan het gesmak of gesmul van anderen? Wijs ze dan even op dit artikel.

Trending