De gemiddelde funda bezoeker droomt van een kasteel, zoekt een vrijstaande woning en koopt een rijtjeshuis. Dit blijkt uit de 1 miljard keer dat woningen werden bekeken in 2016, de big data van funda. Funda vroeg zich af: kun je daar een huis mee ontwerpen? Nederlanders zijn op zoek naar ruimte. We willen bewegingsvrijheid; een schaars goed in ons kleine, dichtbevolkte landje. Architecten Jeroen Atteveld en Dingeman Deijs ontwierpen op basis van funda’s big data het droomhuis van Nederland. Het Funda huis, een rijtjeshuis met het ruimtelijk gevoel van een kasteel.

Uitgaande van een doorsnee Nederlands gezin heb je 3 tot 4 slaapplekken nodig. Je wilt privacy, maar heb je daar 3 kamers van 12 m² voor nodig? De architecten bedachten de torenkamer voor de ouders, een doorzonzolder én een bedstee.

Het ontwerp brengt veel licht in het huis, veelal op onverwachtse manieren. Zo bereiken de zonnestralen die door het dak van de doorzonzolder vallen ook de living. Het plafond van de torenkamer is helemaal van glas, net als ongeveer de gehele achtergevel.

De torenkamer van het funda Huis is – heel oneerbiedig gezegd – een omgekeerde dakkapel. Met het zicht niet gericht op de gevel van de achterburen, maar op de wereldberoemde Hollandse luchten. Onder het bed zit de garderobekast en er is zelfs een badkamer.

De voorgevel lijkt ‘gesloten’ maar het opengewerkte metselwerk (een speciale techniek) zorgt voor gefilterd licht en zicht op de straat. De achterkant van het huis is juist heel open, met bijna twee etages hoge, dubbele openslaande deuren naar de achtertuin.