Connect with us

ALLES

De Galaxy Tab S8 Ultra had volgens Samsung een Chromebook moeten zijn

Gepubliceerd

op

De Galaxy Tab S8 Ultra had volgens Samsung een Chromebook moeten zijn.

De Galaxy Tab S8 Ultra had volgens Samsung een Chromebook moeten zijn.

De Galaxy Tab S8 Ultra had volgens Samsung een Chromebook moeten zijn.

Doe geen moeite met Android: Chrome OS is een flexibeler besturingssysteem voor een grote tablet, ontworpen voor zowel werk als vrije tijd.

Als je tablet tegenwoordig een beetje te weinig aanvoelt, lijkt Samsung’s Galaxy Tab S8 Ultra een fantastische optie te zijn. De Tab S8 Ultra, die woensdag werd onthuld op Samsung’s Unpacked-evenement naast de Galaxy S22-smartphones, is een enorme 14,6-inch premium tablet met een volledig afneembaar verlicht toetsenbord met ook een touchpad en ondersteuning voor een bijgewerkte S Pen-stylus die geeft een realistischer pen-op-papier gevoel op het scherm. Het biedt ook een aantal indrukwekkende specificaties, zoals dubbele 12-megapixel camera’s aan de voorkant, Wi-Fi 6E en 4K-video-opnamemogelijkheden.

De tablet, die momenteel beschikbaar is voor pre-order en later deze maand zal worden verzonden, lijkt zeker een goede concurrent te zijn van Apple’s 12,9-inch iPad Pro, die ook beschikbaar is voor pre-order (en het heeft enkele voordelen die Apple zou moeten overwegen toe te voegen). Beide tablets zijn bedoeld voor gebruik in verschillende toepassingen, waaronder entertainment, creatief werk en productiviteit. De iPad Pro kan die eerste twee taken met gemak uitvoeren, en de Tab S8 Ultra zal hoogstwaarschijnlijk hetzelfde kunnen doen. iPadOS en Android lopen daarentegen nog steeds achter op het gebied van productiviteit.

Daarom zou het logischer zijn geweest om af te zien van Android om wat misschien wel de beste verwijderbare twee-in-één-gadget van Chromebook tot nu toe was. Wanneer je de Play Store-integratie van Chrome OS combineert met online apps en de algehele veelzijdigheid voor zaken en entertainment, heb je een aantrekkelijkere optie. De reden hierachter is als volgt.

Hoewel DeX fantastisch is, is het nog steeds een tijdelijke oplossing.

De aantrekkingskracht van de Tab S8 Ultra als productiviteitscomputer is vooral te danken aan DeX, de desktop-ervaringsinterface van Samsung voor zijn Android-apparaten. Het biedt de tablet in wezen een interface die meer op Windows of MacOS lijkt en waarmee Android beter bruikbaar is voor werk en school, inclusief ondersteuning voor onder meer een toetsenbord, muis en een externe monitor. U kunt ook vensterversies van uw apps gebruiken om effectiever te multitasken door ze naast elkaar weer te geven of elkaar te overlappen.

Ondanks het feit dat ik de meest recente versie van DeX, die op de S8 Ultra zal komen, niet heb gebruikt, heb ik eerdere versies van de software gebruikt, die dateren uit de tijd dat deze voor het eerst werd geïntroduceerd op een Galaxy Tab met de S4. Door de jaren heen voelde het als een work in progress. Niet alle applicaties zijn compatibel met de DeX-modus, en zelfs applicaties die dat wel zijn, worden niet altijd volledig ondersteund.

Chromebooks zijn beschikbaar in zowel desktop- als tabletconfiguraties.

Het is overduidelijk dat de Tab S8 Ultra bedoeld is om zowel als tablet als laptop te dienen, dus waarom zou je hem niet een besturingssysteem geven dat beter in staat is om tussen de twee modi te schakelen? Chromebooks kunnen precies dat doen. Vergelijkbare twee-in-een afneembare toetsenbordontwerpen zijn te zien in modellen zoals Lenovo’s Chromebook Duet en HP’s Chromebook x2 11, die ook te koop zijn.

Wanneer deze Chromebooks als laptops worden gebruikt, bieden ze een normale desktopbesturingssysteemervaring. Maar als u het toetsenbord uit de vergelijking haalt, kan Chrome OS automatisch overschakelen naar een meer aanraakvriendelijke interface, compleet met multitouch-bewegingen om te helpen bij navigatie. Bovendien zijn ze geschikt voor een pen, dus het gebruik van Samsung’s uitstekende S Pen om te schrijven of te tekenen blijft een optie.

Een Google Meet-adolescentensensatie

Samsung werkte samen met Google om de mogelijkheden voor videobellen en live delen van de Tab S8-serie te verbeteren tijdens het gebruik van Google Duo. Je kunt bijvoorbeeld samen met een vriend YouTube-video’s bekijken of samenwerken met de whiteboard-software van Google, Jamboard, met je vriendengroep. De voorkant van het apparaat is ook voorzien van twee camera’s met een hoge resolutie en software die de foto automatisch kan herkaderen om de focus op jou en de mensen die worden opgenomen te houden.

In werkelijkheid, als het gaat om videoconferenties, zijn Meet, Zoom en Teams de meest populaire opties, die allemaal gemakkelijk kunnen worden afgehandeld door Chromebooks, zelfs wanneer andere apps op de achtergrond worden uitgevoerd voor multitasking-gemak.

Gamen zou ook nog steeds geweldig zijn.

Veel mensen zullen zich aangetrokken voelen tot de Ultra vanwege zijn spelmogelijkheden. De beste Android-games zullen er ongetwijfeld prachtig uitzien op een OLED-scherm van dat formaat, en in combinatie met de quad-luidsprekers van het apparaat zal het vrijwel zeker een geweldige, meeslepende ervaring geven.

Overstappen naar Chrome OS heeft hier echter geen invloed op, omdat het nog steeds toegang heeft tot de Play Store, waarmee je Android-games op deze tablet kunt laden. Bovendien zijn cloud gaming-services zoals Nvidia GeForce Now, Microsoft Xbox Cloud Gaming en Google Stadia allemaal toegankelijk op een Chromebook, net als internet. De Wi-Fi 6E-mogelijkheid van de Tab S8 zorgt ervoor dat deze voldoende draadloze snelheid heeft voor een naadloze streaming-ervaring.

De prijs van een Tab S8 Ultra als een Chromebook is waarschijnlijk de belangrijkste toetredingsdrempel. De Ultra begint bij $ 1.100 en ik verwacht niet dat de prijs aanzienlijk zal dalen als gevolg van de migratie van Android naar Chrome OS van Google. Veel mensen beschouwen Chromebooks nog steeds als goedkope apparaten met beperkte functies, en het idee om extra geld uit te geven aan een high-end model is uitgesloten. Maar nogmaals, Chrome biedt meer veelzijdigheid dan Android als het gaat om gadgets zoals deze, en dat is precies wat ik zou willen voor deze prijs.